Nuoren ajatuksia: Koulu verkko suunnitelma Hämeenlinnassa

Viime aikoina on käyty paljon keskusteluja Hämeenlinnan kouluverkko suunnitelman suhteen. Vaihtoehdot ovat suuria ja niihin käytetään paljon rahaa. Asioista ollaan puhuttu ja keskusteltu, mutta ajattelin, että tänään voisin kirjoittaa teille hieman nuoren ajatuksia tästä kouluverkko suunnitelmasta. Olen itse siis peruskoululainen ja lähdössä jatko-opiskeluihin tänä vuonna. Jatkan koulun käyntiä Hämeenlinnassa, joten koko koulu verkko suunnitelma aiheuttaa omissa koulutöissäni ongelmia sekä muutoksia. Tällä hetkellä on kolme vaihtoehtoa, miten muutoksia tehtäisiin. Kaikki maksavat suurin piirtein samanverran.

Ensimmäinen vaihtoehto: Nummen koulun tontille 900 oppilaan yhtenäiskoulu, joka korvaa Luolajan, Nummen alakoulut sekä Kaurialan yläkoulun. Lyseon lukio Kaurilan yläkoulun tiloihin ja Lyseon yläkoulu Lyseonmäelle. Myllymäen ja Ortelan kouluista luovutaan. Lisärakentamista Ruununmyllyyn tai Siiriin, Janakkalan Harvialan koulun laajennus, Miemalan ja Vuorentaan koulujen peruskorjaus.

Toinen vaihtoehto:Nykyisten koulujen peruskorjaus, Nummen koululle uudisrakennus, Janakkalan Harvialan lisärakentaminen, lisärakentamista Ruununmyllyyn tai Siiriin.

Kolmas vaihtoehto: Tehokas keskittäminen Myllymäkeen, Nummelle uudisrakennus, Harvialan lisärakentaminen, lisärakentamista Ruununmyllyyn tai Siiriin, Luolajan, Miemalan ja Vuorentaan koulujen peruskorjaus.

Käyn itse yläkoulua, joka on vanha. Koulu on  omasta mielestäni erittäin huonossa kunnossa. Olen nykyään erittäin altistunut kuoulumme sisäilmalle. Joskus joudun lähtemään kahden tunnin koulussa olon jälkeen kotiin pääkivun tai kova migreenin takia. Tunnen myös kamalan hajun, jonka koulumme aiheuttaa. Koulumme kellari haisee pahalle enkä voi mennä sinne syystä että päänsärkyni alkavat heti siellä. Luokkamme sisäilma, ilmastointi ja haju aiheuttavat vaikeutta oppimiseen ja keskittymiseen. Kotiin tullessani saatan väsähtää sängylle ja nukkua muutaman tunnin. Tämä vie aikaa vapaa-ajastani ja kokeisiin lukemisesta. Tunnen muutaman, jotka ovat vaihtaneet koulua vain sisäilman takia. Heillä on ollut kovaa yskää, vinguntaa äänessä, hengitysongelmia, ahdistusta hengittäessä ja astma kohtauksen tyyppisiä kohtauksia.

Olen itse erittäin mukana vaikuttamassa tähän kouluverkko suunnitelmaan. Mielestäni myös MEILLE oppilaille. Meillä on myös oikeus päättä jostakin asioista. Me opiskelemme ja opettajat opettavat meitä. On oikeus, että meilläkin on sananvaltaa päätöksen teossa. Meidän elämämme ja koulu työmme muuttuvat kun kaupunki tekee päätöksiä, ei kaupungin virkamiesten/-naisten.

Mielestäni kaikkein viisainta olisi rakentaa kaksi keksikokoista (Kaurialankoulun kokoista) yläkoulua keksutan ja Luolajan tai Hätilän alueelle. Suurimmat nuorten keskittymät Hämeenlinnan alueella ovat Myllymäki, Kauriala, Ojoinen, Hätilä ja Keskusta. Rakennusten kuuluisia olla uusia. Ja niiden täytyisi olla kunnollisia rakennuksia joihin on selvästi panostettu. Ne eivät saa missään nimessä olla hutikoidusti tehtyjä. Emme halua lisää homekouluja Hämeenlinnaan! Kaikki Hämeenlinnan kouluista ovat homeessa tai ovat lähellä sitä pistettä. Hämeenlinnan keskusta alueella on yksi suuri alakoulu, Seminaari. Sisarusteni aloittaessa tässä suuressa koulussa tiesimme, että suuressa koulussa olisi enemmän ongelmia. Hygieniassa. Täi-ilmoituksia tuli lisää, samoin hygienia ongelmia. Kiusaaminen lisääntyi, joka on mielestäni vakavaa.

Lukioita ei mielestäni kuuluisi siirtää! Lukiot ovat niin hyvillä paikoilla tällä hetkellä, että muutoksia niiden siirtämiseen ei kuuluisi tehdä. Mielestäni lukioihin riittäisi pelkkä peruskorjaus KUNNOLLA.

Myös alakouluja pitäisi peruskorjata ja keskittää alueille, missä alakoulu ikäisiä on eniten, Myllymäki, Harviala, Miemala. Näitä kouluja voisi myös uusia ihan kunnolla.

 

Kommentoikaa asiallisesti! Kaikkiin asiallisiin kommentteihin tulen vastaamaan!

Ottakaa huomioon ikäni, älkää olko ankaria, jos jostain en satu välttämättä tietämään!

KIITOS!

 

Kommentointi on suljettu.

css.php